Skip to main content
Leipzig Bauhaus Sento verticale

Villa Blochwitz

Bauhaus lights up

It was the light that fascinated the current owner of the Bauhaus Villa Blochwitz in Leipzig so much that he decided to purchase the historically significant property. The intention of Occhio's lighting concept was also to continue light as an elementary design element. Its holistic spectrum, in harmony with the architecture, proves that a functional, cool form does not exclude the perception of softness in the room.
Bauhaus Außenschuss v2

Heritage with potential

When architect Arthur Blochwitz built the house in Leipzig for himself and his family in 1931 and 1932, the formal principles of the Bauhaus were evident from the very first moment: Compact, functional, and yet following an aesthetic based on lines and axes as well as a balanced interplay of openness and unity. With a floor area of just under 150 square meters, all living and adjoining rooms were located on the ground floor, the upper floor was used as a drying loft and the characteristic flat roof was not used as a terrace. Today, the building has been adapted to modern requirements – naturally in strict compliance with the preservation order, as it is one of the most valuable testimonies to the Bauhaus movement and therefore one of the most important examples of modern architecture during the interwar period.

Leipzig Bauhaus Portrait

Made to light up

Real estate developer Tim Glücker is a particularly subtle owner who has moved into Villa Blochwitz. He appreciates the modular design of the building with its corners and edges, but also its curves, all of which deserve to be shown in the right light. With Occhio, he developed a lighting concept that focuses on the architecture's character and engages in an intensive dialogue with the natural light.

"By choosing Occhio luminaires in all rooms, with the aim of continuing the natural lighting scenario well into the evening hours, we have succeeded in creating a unique symbiosis that gives this Bauhaus building a modern yet classic character."
Tim Glücker, real estate developer and landlord
Leipzig Bauhaus Mito sospeso

The magic of unity

The Occhio portfolio is not a series of singular centerpieces. Although the individual series follow different guidelines in terms of form and function, they all speak the same lighting and design language. A holistic approach once again comes to the surface in this project: technology and design complement each other perfectly. The unique Mito sospeso takes center stage above the dining table, subtly accompanied by the Più alto spotlights, which provide pleasant ambient lighting for the room. The paired arrangement of the spotlights, which can be found in various places in the house, is a stylistic element often used in lighting design as a visual anchor point that provides a certain recognizable feature and thus brings more calm and balance to the ambiance.

More about Mito sospeso
Leipzig Bauhaus Sento sospeso

The power of calm

The tone-on-tone concept of the interior architecture and interior design finds a chromatically perfectly coordinated continuation in the matt black of the Occhio luminaires. The rich grey-green of the walls and fixtures not only leaves the stage for individual pieces of furniture and accessories but also offers the light itself the opportunity to unfold its full brilliance. The Sento sospeso chosen for the sleeping area next to the bed is just one example of how much emotion, atmosphere, and coziness can be provided by a light source that itself barely makes an appearance. In this project in particular, it is probably the continuous reduction that makes the light appear exactly as intended: a luminaire that is also given the space to fully unfold its luminosity without having to compete with other light cones. Here, in particular, it becomes clear that islands of light can only be created if there are also shadows.

More about Sento sospeso
Leipzig Bauhaus Sento verticale

Playing with the horizon

One of the greatest strengths of Bauhaus architecture is the use of light as an irreplaceable design element. The atmospheric spatial experience is supported on the one hand by generous window areas and on the other hand by transparent stylistic devices such as glass blocks, which turn the house into a genuine light catcher. The light streams in from all sides like a soft focus, constantly creating a new perception. Nevertheless, everything follows a clear geometric structure. In this context, the axes of the architecture were taken up with Occhio luminaires. This principle is particularly evident in the staircase, where a single Sento verticale has been precisely positioned in response to the vertical and horizontal lines defined by the architecture.

More about Sento verticale
Leipzig Bauhaus Tür

Old shell, new life

For Tim Glücker, the clear commitment to the Bauhaus style of the house was irrevocable, which was also to be recognizable after the adaptation. Just like the selection of the typical Bauhaus wall color, which runs like a red thread through a large part of the house, the task was also to find the right lights for the different areas and functions, which are compatible with the overall character of the architecture and also preserve it. The changing amount of light throughout the day means that the house can be experienced in many different ways and from a wide variety of perspectives. Ultimately, this variance also lies in the luminaires from Occhio, which, through their function continue the lighting experience throughout the house and bring it to perfection.

More about Più alto

Villa Blochwitz

Year of realisation: 2022
Architecture: Arthur Blochwitz
Luminaires: Mito sospeso, Gioia lettura, Sento sospeso, Sento verticale, Più alto
Lighting design: Occhio + Tim Glücker
Images: Laura Thiesbrummel

Occhio for your project

We take the best possible approach to the requirements of your project and look forward to working with you to create something extraordinary – a new culture of light. Contact us, we will be happy to support you.
Find a contact person now